2016-11-11

Lyckad skogsdag i Björstorp, strax utanför Svenljunga

Trots regn och rusk blev besökarantalet högt.

Vi anordnade en skogsdag med ett tjugo tal olika utställare och för de lite yngre besökarna som funderar på den skogliga banan i framtiden, fanns både personal och elever från gymnasial och universitetsutbildning på plats.

skotare2_list.jpg

De intresserade skogsägarna fick ta del av olika delar av vår verksamhet som berör ett modernt skogsbruk. Allt från hur Deromes egna entreprenörer slutavverkar, gallrar till hur man sköter sin fastighet med röjning och plantering.

dikesrensning_list.jpg

Vi hade fördelat våra olika händelser runt en slinga i skogen, där ett intressant stopp var hur dikesrensning sker på ett effektivt och skonsamt sätt. Ett annat stopp som var uppskattat, var när det förklarades hur timmer och massaved klassas, vilket ofta ligger till grund för skogsägarens betalning vid en leverans.

kvinna_man_list.jpg

Våra utställare och entreprenörer som fanns placerade runt slingan, gav våra besökare mängder av värdefulla tips och råd, bland annat hur viktigt det är att sköta gårdens ekonomi och eventuella naturvärden på rätt sätt. Vikten av att ha en aktuell grön skogsbruksplan, dessutom tips om hur intäkterna från skogen kan förvaltas.

Intresset för att se vilka fastigheter som ligger ute till försäljning var stort, och mäklarföretaget som deltog hade en strid ström av besökare. Även här fick skogsägarna tips om hur man kan göra skogs gården ännu mer lönsam.

Ett annat populärt inslag, var att se vilka motorsågar och småskaliga maskiner som är av högt intresse just nu på marknaden. För informationen och visning av produkterna stod en av bygdens största försäljare av skoglig utrustning.

husqvarna3_list.jpg

Med all detta matnyttiga runt slingan skapades en hunger efter riktig mat och det fanns igen som inte kunde undgå den härliga grilldoften som spred sig i skogen. Hamburgare och dryck av lokala råvaror serverades, lät väl smakas och mättade samtliga drygt 300 besökarna. Här passade även Deromes personalchef på att informera om ett mycket stort rekryteringsbehov under de närmsta åren. Även vikten av att hitta för Derome lämpliga markområden att bygga hus på aktualiserades. 

För de allra flesta som hade gått den ca 2 km långa slingan med tillhörande tipspromenad, var det dags att få sig lite stärkande kokkaffe och värma sig vid elden som sköttes av Deromes inköpare som var på plats.

Tipspromenad2_list.jpg

Vid dagens slut lovordade många besökare slingan som mycket berikande och positivt, samt såg fram emot nya skogsdagar, där möjligheten att träffa likasinnande och möjligheten att få sina frågor och funderingar besvarade av utställarna och oss inköpare.

Vi som anordnade denna skogsdag vill passa på att tacka alla som besökte oss denna dag - vi ses snart i skogen igen.